TY - JOUR ID - 100768 TI - مکان‌یابی محل‌های مناسب تغذیه مصنوعی آبخوان دشت شریف آباد قم با تأکید بر ویژگی‌های هیدروژئومرفولوژیکی منطقه JO - پژوهشهای دانش زمین JA - ESRJ LA - fa SN - 2008-8299 AU - صادقی, امیر رضا AU - حسینی, سید موسی AU - یمانی, مجتبی AU - جعفر-بیگلو, منصور AD - گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 13 IS - 1 SP - 100 EP - 116 KW - تغذیه مصنوعی KW - آبخوان شریف آباد قم KW - هیدروژئومورفولوژی KW - مکان‌یابی KW - سیستم اطلاعات جغرافیایی DO - 10.48308/esrj.2022.100768 N2 - در این پژوهش جهت تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، ده لایه هیدروژئومرفولوژیکی - اقلیمی مؤثر در مکان­یابی در سطح سفره شامل زمین­شناسی، ژئومورفولوژی، بافت خاک، کاربری اراضی و پوشش زمین، شیب، ارتفاع رواناب، تراکم زهکشی، تراکم خطواره، عمق آب زیرزمینی بعد از دوره بارش (تغذیه) و فاصله از چاه­های بهره برداری استفاده شده است. با توجه به تاثیر هر یک از این لایه­ها در انتخاب بهترین محل مناسب جهت تغذیه مصنوعی، به هر معیار امتیازی بین 1 تا 4 (به ترتیب کمترین و بیشترین تاثیر) داده شده و طبقه­بندی گردید. سپس به منظور ارزیابی صحت لایه مکان­های مناسب تغذیه مصنوعی، ضریب همبستگی این لایه با لایه تغییرات هدایت الکتریکی آب زیرزمینی در سطح آبخوان محاسبه شد. نتایج نشان داد که همبستگی لایه سطوح مناسب تغذیه و هدایت الکتریکی آب زیرزمینی برابر با 635/0- می‌باشد. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که 11 درصد از مساحت سطح سفره جزء اراضی کاملا مناسب و 30 درصد اراضی مناسب جهت تغذیه مصنوعی در دشت شریف آباد حائز اهمیت می‌باشد. این مکان‌ها منطبق بر محیط مخروط افکنه‌ای، دارا بودن خاک درشت دانه از نوع ماسه، شن، لوم، پایین بودن شدید سطح آب زیرزمینی و دارا بودن شیب سطحی (کمتر از 5%) موقعیت خوبی جهت تغذیه آبخوان ایجاد نموده است. براساس ویژگی‌های هیدروژئومرفولوژیکی منطقه مورد مطالعه، روش تلفیقی تغذیه مستقیم سطحی (روش حوضچه‌های تغذیه) و زیرزمینی (روش گودال یا چاه) در نزدیکی خط گسل شریف آباد برای تغذیه منابع آب زیرزمینی می‌تواند پیشنهاد شود. نتایج این تحقیق می‌تواند برای سایر سفره­های اطراف دریاچه نمک نیز مورد استفاده قرار گیرد. UR - https://esrj.sbu.ac.ir/article_100768.html L1 - https://esrj.sbu.ac.ir/article_100768_8b1063fa46937a3b5692447b9721f1cc.pdf ER -